Heen-en-weer schietend tussen blijdschap en verdriet, zo zou ik mijn emoties het beste kunnen typeren bij het overhandigd krijgen van de IPON-award. Het was een week van uitersten. Eerst het heftige nieuws dat bij een van de initiatiefnemers van GeenCijfer een hersentumor ontdekt was, om ca. 24 uur later een award in ontvangst te mogen nemen. En dan te bedenken dat we die avond ervoor pas geïnformeerd werden over de nominatie. Door de tumor bleek hij het een en ander te zijn vergeten.
Nog vol van emotie door het heftige nieuws vertrok ik woensdag 5 februari enigszins afgeleid naar de Jaarbeurs, het decor van de jaarlijkse award uitreikingen van IPON. Deze beurs is al jaren een informatie- en inspiratiebron voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en bij de les wil blijven op gebied van onderwijsinnovatie en ICT-toepassingen en –diensten.
Het thema van de categorie VO was “De sprong naar voren…impuls in het voortgezet onderwijs”. Hoe paradoxaal! Iemand die ons dierbaar is wordt hardhandig teruggefloten terwijl hij bezig is om z’n onderwijsomgeving via GeenCijfer een impuls te geven.
Achteraf gezien zijn we blij dat hij destijds eigenhandig door heeft gezet. Het thema was voor ons een en al herkenning. Jaren geleden hebben wij de sprong voorwaarts gemaakt en timmeren sindsdien hard aan de weg om een bron van inspiratie en inzicht te zijn voor docenten die het (denken over) leren inzichtelijk willen maken en formatieve handvatten zoeken om hun lesgeven te versterken, zodat leerlingen intrinsiek gemotiveerd en zelfregulerend worden.
Op de achtergrond staande, met de telefoon in de hand om de rest op de hoogte te houden van de uitreikingen, zie ik GeenCijfer.nl als winnaar op het scherm staan. Even lijkt het alsof de tijd stil staat, het dringt niet tot mij door. Hier had ik geen rekening mee gehouden!
Nadat ik het podium betreden had werd het juryrapport voorgelezen. Louter lovende woorden over het gebruik van GeenCijfer in de les: “GeenCijfer ondersteunt het leerproces van de leerlingen en geeft inzicht in de vorderingen van leerlingen bij alle vaardigheden. De eenvoud van het portfolio is aantrekkelijk, het heeft potentie vooral door het gebruik van een 360 graden feedback. Dit initiatief zet je in de richting dat niet alles een beoordeling in de vorm van een cijfer hoeft te krijgen. Op deze manier is er minder selectie en meer ruimte voor reflectie”.
Dan krijg ik de microfoon in de hand. Wat moet ik zeggen? Nu begrijp ik acteurs tijdens de Oscars, die ik eerder niet geloofde als ze zeiden dat ze het niet verwacht hadden en hun naasten willen bedanken. Meer kon ik ook niet bedenken.
Pas de volgende dag drong het echt tot mij door: WE HEBBEN EEN AWARD GEWONNEN!
Deze is voor altijd aan Jan Willem verbonden.
Wij willen via deze route de jury van de IPON nogmaals bedanken voor het uitspreken van hun waardering. Het stimuleert ons sprongen voorwaarts maken en impulsen te blijven geven!